Головна » 2013 » Грудень » 01

 На початку жовтня оголосили лауреатів Нобелівської премії з фізики за 2013 рік. Ними стали – професори бельгієць Франсуа Англер та шотландець Пітер Хіггс. Премію вручено за відкриття бозону Хіггса завдяки експериментам на Великому адронному колайдері. До відкриття бозона Хіггса причетні й українські науковці. Проект реалізовувався 17 років, до якого причетні 6 науковців, в тому числі і українські.

Франсуа Англер та Пітер Хіггс, дослідили так званий "механізм Хіггса" — процес, за допомогою якого поле, що наповнює простір, надає іншим елементарним частинкам масу, й квантом якого виступає бозон Хіггса. У роз ... Читати далі

Прикріплення: Картинка 1 ·Картинка 2
Категорія: Історія науки і техніки | Переглядів: 496 | Додав: Ірина | Дата: 01.12.2013 | Коментарі (0)

Науково-технічні винаходи останніх століть досягли прогресу. Україна навздогін світовим винаходам може похизуватися і своїми досягненнями. Серед них є багато розробок зі сфери ІТ, телекомунікацій, хімії, машинобудування та медицини. Топ-10 українських винаходів сьогодення.
1. Гнучка гібридна система з сонячної батареї, суперконденсатора і електронного блоку, створена науковими співробітниками Національного університету «Львівська політехніка». Тобто все звели в єдину автономну систему енергозабезпечення. За допомогою такого засобу накопичення електроенергії можна шити «сонячні» сумки, палатки та інші атрибути.
2. Проект Enable Talk, який покликаний допомогти людям із вродженими вадами стати повноцінною частиною суспільства створений чотирма українськими студентами із Донецька. Enable Talk – система, яка складається з рукавиці та мобільного пристрою (це може бути смартфон або комп’ютер). Всередині рукавиця оснащена сенсорами, які дозволяють визначити рухи та перетворити мову жестів на справжню, за допомогою ряду пристроїв. Enable Talk поки знаходиться у стадії вдосконалення та пошуку інвесторів. Але журнал Time вже додали Enable Talk до списку найбільш цікавих та важливих винаходів 2012 року.
3. Третя сходинка кращих українських відкриттів належить харківському вченому Анатолію Малихіну. Науковець придумав, як зробити аналіз крові безкровним. Він створив прилад, спеціальні датчики якого кладуть на шию і живіт пацієнта, а на моніторі комп'ютера висвічуються ... Читати далі
Категорія: Історія науки і техніки | Переглядів: 757 | Дата: 01.12.2013 | Коментарі (0)