Головна » 2013 » Листопад » 25
 Лауреатами Нобелівської премії з економіки за 2013-ий рік стали американські вчені Юджин Фама, Ларс Пітер Хансен и Роберт Шиллер – «за эмпіричний аналіз цін на активи».
«Способу передбачити, скільки коштуватимуть акції та облігації у найближчі дні чи тижні, немає, - повідомляє Нобелівський комітет. – Проте цілком можливо передбачити, як змінюватимуться ціни у довгостроковому періоді: від трьох до п′яти років».Фама, Хансен и Шиллер розробляли саме цей напрям экономічного аналізу.Їх аналізи допомагають зрозуміти як змінюється стан біржових цін за великий проміжок часу і як можна заробляти на фондових біржах.
   Перший з економічних нобелістів 2013 року Юджин Фама створив теорію ефективного ринку.За його прогнозами, попередні ціни на активи не можуть передбачити за короткий проміжок часу рух майбутніх цін, а вся нова інформація знову зараховується ринком по ціні активів.
Роберт Шиллер намагався зрозуміти передбачуваність ринку за тривалий проміжок часу. Він довів,що ціни акцій змінюються швидше,аніж мало би бути,зважаючи на зібрану ринкову інформацію.Це означає,що у деякий проміжок часу папери відносно дешеві,а в інший-відносно дорогі.
   Тому, якщо акції недооцінені,їх ... Читати далі
Категорія: Історія науки і техніки | Переглядів: 498 | Дата: 25.11.2013 | Коментарі (0)

Спроби зрозуміти природу передачі ознак у спадок від батьків дітям робили ще в давнину. Роздуми на цю тему зустрічаються в творах Гіппократа, Арістотеля та інших мислителів. У XVII-XVIII рр., коли біологи почали розбиратися в процесі запліднення і шукати, з яким початком - чоловічим або з жіночим - пов'язана таємниця запліднення,суперечки про природу спадковості відновилися з новою силою.
У 1694 році Р.Я. Каммераріусом було виявлено, що для зав'язування плодів необхідно запилення. Тим самим до кінця XVII ст. був підготовлений науковий грунт для початку дослідів з гібридизації рослин. Перші успіхи в цьому напрямку були досягнуті на початку XVIII ст. Перший міжвидовий гібрид отримав англієць Т. Фейрчайлд при схрещуванні гвоздик.
У 1760 Кельрейтер почав перший ретельно продумувати досліди з вивчення передачі ознак при схрещуванні рослині. У 1761 - 1766 рр.., майже за чвертьс толіття до Л. Спаланцані, Кельрейтер в дослідах з тютюном і гвоздикою показав,що після перенесення пилку однієї рослини на маточку інщої, що відрізняється за своїмиморфологічними ознаками рослини утворюються зав'язі і насіння, що дають рослини з властивостями, проміжних по відношенню до обох батьків. Точний метод розроблений Кельрейтером, обумовив швидкий прогрес у вивченні спадкової передачі ознак.
Наприкінці XVIII-початку XIX ст. англійський селекціонер Е. Найт, проводячи схрещування різних сортів, робить важливий висновок - виявлення неподільності дрібних ознак при різних схрещування. ... Читати далі
Категорія: Історія науки і техніки | Переглядів: 467 | Дата: 25.11.2013 | Коментарі (0)

Лауреатом Нобелівської премії світу цього року стала Організація по забороні хімічної зброї. Про це в Осло заявив сьогодні голова Норвезького Нобелівського комітету. Найвідоміша і авторитетніша міжнародна винагорода була присуджена Організації за її зусилля по підтримці світу.
Зокрема, йдеться про її ролі в мирному вирішенні конфлікту в Сирії. Згідно резолюції ООН, Організація по забороні хімічної зброї сьогодні є провідною структурою по узяттю під контроль, перевірці і пошуків доріг знищення сирійського хімічного арсеналу.
Голова Організації по забороні хімічної зброї заявив, що 14 жовтня Сирія повинна прийняти Конвенцію про заборону хімічної зброї, таким чином країна стане 190 державою-членом Організації. Згідно із затвердженим планом, устаткування для виробництва хімічної зброї планується знищити на початок листопада 2013 року, а всі хімічні арсенали — в першій половині 2014 роки.
Сума Нобелівської премії світу складає $1,2 млн. Офіційне вручення винагороди відбудеться 10 грудня в Осло.

Дрига Артем
Категорія: Історія науки і техніки | Переглядів: 462 | Дата: 25.11.2013 | Коментарі (0)