Головна » 2013 » Жовтень » 14
В Європі період раннього середньовіччя був позначений ледь помітним культурним піднесенням. Посилюється це як внаслідок варварських завоювань, так і впливом християнської церкви, яка боролась проти античної культури, науки, світогляду, була духовним поводирем європейського суспільства. Люди виховувались і жили в дусі релігійне-аскетичного світогляду, кожен віруючий повинен був готуватися до перебування у вічному загробному світі, для чого церква рекомендувала покаяння, молитви, пости.
Релігійний світогляд мав панівні позиції завдяки тому , що абсолютна більшість населення не знала грамоти, їй не були відомі природничі науки, а сама природа вважалась грізним явищем вищої сили.
Найбільш характерним проявом релігійного розуміння світу став твір, який написав римський папа Григорій І «Діалоги про життя італійських отців і про безсметря душі», де він зазначив: «Для чого вся ця марнота мирських знань, яку користь можуть принести нам пояснення граматиків, котрі здатні скоріш розбестити нас, ніж наставити на путь істини? Чим можуть допомогти нам роздумування філософів — Піфагора, Сократа, Платона, Арістотеля? Що дадуть пісні нечестивих поетів — Гомера, Вергілія читаючим їх? Яку користь принесуть християнській родині Геродот, Саллюстій, Лівій — історики-язичники? Чи можуть Гракк, Лісій, Демосфен і Туллій суперничати своїм ораторським мистецтвом з чистим і ясним ученням Христа? В чому корисні нам вибагливі вигадки Флакка, Плавта, Цицерона?» Такого роду нетерпимість у галу ... Читати далі
Категорія: Історія науки і техніки | Переглядів: 1019 | Дата: 14.10.2013 | Коментарі (0)


Доктор філологічних наук, професор, академік АН вищої школи України, завідувач кафедри видавничої справи та мережевих видань Київського національного університету культури і мистецтв Микола Тимошик і протоієрей УПЦ у Канаді Богдан Демчук учора, 10 жовтня, виступили перед студентами Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича із цікавими лекціями про роль журналістики, яку вона відіграє як в Україні, так і в Канаді. Пан Богдан, до того ж, є позаштатним кореспондентом газет «Український голос», «Вісник» (Канада), «Свобода» (США).

Вельмишановного гостя із Канади представив сам Микола Тимошик, оскільки вважає себе чернівчанином (свого часу працював у обласній газеті «Буковина»). Мовець зупинився на класичних речах журналістики та видавничої справи, вияскравив постать Митрополита Іларіона (Івана Огієнка), прокоментував за допомогою кінопроектора історичні та архітектурні пам’ятки Канади, особливо у тих містах, де компактно мешкають українці, ознайомив із думками київських студентів аудиторію їх ровесників на Буковині, а також відгуками і рецензіями на книги пана Богдана у пресі: «РОзп’ятий Мазепа», «Богдан Хмельницький», «Рятування України», «Слово про Ігорів похід».

Це, як вважає гість, набуток батьківського виховання дітей в українському дусі. І сьогодні пам’ятає: «Богдане, щоби з тебе щось було, щоб ти був людиною…»

Профес ... Читати далі
Категорія: Про журкафедру | Переглядів: 602 | Дата: 14.10.2013 | Коментарі (0)

Людство всю свою історію мучить себе розмаїтими забобонами. Епоха Середньовіччя особливо багата на такі приклади, часом навіть абсурдні. Авторка книг «Чорна карма котів», « Тілесні утіхи — смертельні гріхи» — французька дослідниця Ноель Шаброль знає про них чимало. В її працях дуже цікаво подано просто нестримну фантазію, що закріплена в історичних хроніках людства насправді. Кілька з історій я переповім.
В 1276 році племінниця німецького короля Вільгельма Маргарита назвала хвойдою жебрачку, що тримала на руках двох близнят, мовляв жінка не може мати двох дітей водночас від одного чоловіка. На що бідолашна страшенно образилася та попросила Бога, щоб той послав зухвалій графині стільки дітей, скільки днів у році. І Господь почув її. Про це свідчить надмогильник графині, де зазначено, що « у Велику п’ятницю о 9 годині ранку Маргарита народила 364 малюків різної статі» Хлопчиків хрестили Ян, а дівчат — Єлизавета. І всі вони, разом з матір’ю померли.
Ця історія була сенсаційною, чимало людей щиро в неї вірили. Багато журналів та газет поширювали її з-поміж себе. Але вся хитрість в тому, що Маргарита народила у Велику п’ятницю. А рік тоді починався 25 березня, ця п’ятниця припала на 26. Тож жінка народила двох малюків — 25 і 26 березня.
Також особливий пласт фольклорної фантазії складають діти-монстри. Римський історик Пліній згадує про дитину зі слоновою головою, яка вбила свого братика ще в лоні. Подібн ... Читати далі
Категорія: Історія науки і техніки | Переглядів: 566 | Дата: 14.10.2013 | Коментарі (0)

Напевне, в світі немає людини, що не коштувала б його. Різновидів цього шедевру кулінарії безліч. Методи правильного поїдання викладає навіть кіт у мультфільмі. Якщо ви ще не здогадалися — то мова про бутерброд. З маслом, ковбасою, ікрою, сиром — з чим хочете. Цьогоріч він ювіляр — 460 років — вік поважний. А знаєте хто винайшов цю геніальну річ? Микола Коперник — так, так, це той, що перевернув світ навиворіт, поставивши в центр Сонце. Отже, все по порядку.
Народився Коперник в польському місті Торунь, в родині торговця міддю, але в 9-му віці хлопчик осиротів, і з того часу його взяв під опіку дядько. Саме за його сприяння, Микола закінчив Краківський ( математика, астрономія, богослов’я), Болонський (право, теологію) та один з Римських університетів (медицина). Микола був людиною зусібіч обдарованою та надзвичайно наполегливою.
На батьківщину він повернувся наприкінці 1503 року й оселився у Лідзбарку-Вармійському, а потім став каноніком у Фромборку – місті рибалок на Віслі. Попри завантаження церковними справами, Коперник у Фромборку активно проводив астрономічні дослідження. Свої попередні гіпотези щодо світобудови він виклав у "Малому коментарі", написаному приблизно в 1516 році. Проте цікавився він у ті часи не лише астрономією: саме Коперник спроектував і організував спорудження у Фромборку гідравлічної машини, яка постачала воду до будинків містян, а зг ... Читати далі
Категорія: Історія науки і техніки | Переглядів: 593 | Дата: 14.10.2013 | Коментарі (0)

Хтось її любить, хтось не розуміє, тому тільки «переживає» в своєму житті. Якщо у Вас вона асоціюється лише зі старезною вчителькою математики — воно й не дивно, адже і сама «цариця наук» сягає своїм зародженням ще в сиву давнину.
Уже в найперших писемних знахідках зустрічаються знаки, що свідчать про математичні знання та вимірювання часу на основі спостереження за небесними світилами. Існує припущення, що відліком часу займалися жінки, які реєстрували місячні цикли або фази місяця.
Саме слово «математика» походить від грецького слова μάθημα (мàтема), що означає «пізнання» чи «вивчення», а математик, μαθηματικός (математикóс), — «людина, охоплена жадобою пізнання». Тобто, і сама наука, а не просто якісь зачатки чи рахунок, народилася в Древній Греції, і на самих початках математика була міксом початкових знань людства — філософії, землеміряння (початки геометрії) та арифметики. Поняття давньогрецька математика охоплює досягнення грецькомовних математиків, які жили в період між VI століттям до н.е.. і V століттям н.е. І якщо, країни-сучасники Греціїї використовували математику суто в якихось практичних вигодах, то греки пішли куди далі: висунули тезу "Числа правлять світом". Або, як сформулював цю ж думку Галілей два тисячоліття тому: "книга природи написана мовою математики".
За певними особливостями хронологічного розвитку можна деяким чином структуризувати періодизацію ... Читати далі
Категорія: Історія науки і техніки | Переглядів: 575 | Дата: 14.10.2013 | Коментарі (0)

Леонардо да Вінчі – геніальний художник, архітектор, військовий інженер та  всім відомий винахідник, і досі залишається людиною-загадкою.

Щоб загострити своє сприйняття світу, поліпшити пам'ять і розвинути уяву, Леонардо практикував спеціальні психотехнічні вправи.  
Він ніби знав еволюційні ключі до таємниць людської психіки. Так, один із секретів ... Читати далі

Категорія: Історія науки і техніки | Переглядів: 633 | Додав: Lara | Дата: 14.10.2013 | Коментарі (0)

Слава про храм Артеміди в Ефесі, Сьоме Чудо Світу,  живе у всіх віках. Древні історики зберегли і до сьогодні детальний опис прекрасного творіння людських рук.

Храм Артеміди був розташований біля стародавнього міста Ефесу (зараз м. Сельчук), приблизно 50-кілометрів на південь від сучасного портового міста Ізмір у Туреччині. Місце для будівництва святині Артеміди було обрано не випадково, оскільки ще в Бронзовому віці воно використовувалося для ритуальних цілей. Перше святилище для богині Артеміди було побудовано приблизно в VIII столітті до Різдва Христового на болотах поблизу Ефеської річки. Вважається, що до його будівництва причетні амазонки, які населяли цю місцевість на той час. Споруду звели на честь богині полювання, цнотливості і родючост ... Читати далі

Категорія: Історія науки і техніки | Переглядів: 631 | Додав: Lara | Дата: 14.10.2013 | Коментарі (0)