Головна » 2013 » Вересень » 23
Або як єгипетські календарі та астрономія стародавньої цивілізації пов’язані з Нілом
Одна з найдавніших цивілізацій на Землі, єгипетська, виникла в долині Нілу за чотири тисячоліття до нашої ери. Ще через тисячу років, коли єгиптяни вже мали могутню державу, почали з’являтися єгипетські календарі. Перший був зоряним. Також називався місячним і релігійним. Другий – цивільний.
Цікаво, що єгиптяни ділили рік на три сезони. Перший сезон - "ахет" (що в перекладі з мови стародавніх єгиптян означає "повінь") - співпадав з розливом Нілу. Річка затопляла низини з липня по жовтень. "Перет" (поява суші), наступний сезон, тривав чотири місяці. Тоді вода Нілу спадала, зволоживши землю і удобривши її мулом. Саме тому другий сезон починався сівбою і закінчувався збором урожаю. Останній сезон, "шему" (відсутність води), починався коли з річки дули сухі вітри.
Від Нілу залежало все життя єгиптян: "Єгипет - це дар Нілу", - писав давньогрецький історик Геродот. Саме з цієї річки, як не дивно, почалася астрономія стародавньої єгипетської цивілізації.
Єгипетські жерці-астрономи помітили, що літнє сонцестояння і перша поява Сіріуса на ранішній зорі після 70-денної відсутності на небозводі, з’являються незадовго до початку підйому води. Сіріус, найяскравішу зірку неба, єгиптяни назвали ім'ям богині Сопдет. Греки вимовляли це ім'я як "Сотіс".
Потім в Єгипті існував місячний календар: з 12 місяців по ... Читати далі
Категорія: Історія науки і техніки | Переглядів: 1042 | Дата: 23.09.2013 | Коментарі (0)