Головна » 2010 » Квітень » 18
«Україна... Треба народитися українцем чи українкою, щоб відчувати свою приналежність до України...» Так вважає гість нашого сайту - член Української національно-культурної автономії (УНКА) з Новосибірська кандидат медичний наук та публіцист Генріх Стеценко. Він відгукнувся на оприлюднені нашими студентами матеріали з приводу Дня вишиванки і поділився своїми роздумами та спогадами про вишиту українську сорочку.
  
Вишивані сорочки як святковий одяг зі своєрідним орнаментом – одна з особливостей національної ідентичності, а не українського буржуазного націоналізму, якого так боялася комуністична влада і боїться до цього часу. І якщо Президент Ющенко одягнув на українські свята вишивану сорочку і одягла уся його родина, то це те, що відрізняє його від інших президентів. Чомусь ні Януковича, ні Симоненка, ні Мороза ніхто не бачив у вишиванці, або дуже рідко. А чому? Бояться націоналізму? А от батько Ющенка, з його слів, носив вишиванку у радянські часи і не боявся, що назвуть націоналістом. Хоч, може, і називали.

   Чи бачили ви колись, щоб Тарас Шевченко намалював себе у вишиванці? Скажете – ні. Якщо добре придивитися, то на одному з портретів останніх років життя (1859) ніби можна розгледіти вишиванку під кожухом. Недарма згадує мешканець Оренбурга, що солдат Шевченко ходив по місту в шинелі, накинутій на білу сорочку, вишиту спереду і на рукавах. ... Читати далі
Категорія: Статті на довільні теми | Переглядів: 872 | Додав: sonata | Дата: 18.04.2010 | Коментарі (0)