Головна » 2010 » Вересень » 30
   У Мармуровій залі Чернівецького університету імені Ю. Федьковича сьогодні, 30 вересня, відбулася урочиста академія, присвячена 75-річчю від дня народження Анатолія Добрянського – викладача філологічного факультету, неперевершеного лектора, якого ще за життя називали Буковинським Златоустом.
    Його словом починалися творчі концерти чи не всіх найвідоміших буковинських і не тільки письменників, композиторів, загалом творчих людей. У його піднесений голос в притихлих аудиторіях вслухалося не одне покоління філологів, навіть забуваючи конспектувати лекції – кожна з них перетворювалася на мистецький виступ.
    Академію провів доцент кафедри української літератури професор Богдан Мельничук – його колега і товариш. Прозвучали авторські вірші, переклади, уривки зі щоденникових записів Анатолія Добрянського. Хор студентів і викладачів педагогічного факультету виконав його твори, покладені на музику (деякі з них вже стали народними піснями). Спогадами ділилися ті, кому пощастило на спілкування з цією незабутньою людиною. У залі були присутні його колишні студенти, колеги-кафедрали, нинішня мол ... Читати далі
Категорія: Статті студентів | Переглядів: 751 | Дата: 30.09.2010 | Коментарі (2)

  У час, коли Йозеф Главка споруджував колишню резиденцію буковинських митрополитів, навіть і не думав, що цей архітектурний ансамбль стоятиме на рівні з віденськими та празькими спорудами. Незабаром виповниться 135 років з часу, коли на Буковині вперше заговорили про один з найбажаніших закладів освіти - Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича.  І так само, як і 135 років тому, альма-матер буковинського краю з кожним днем лише набуває своєї популярності. Про це красномовно свідчить кількість студентів, які отримують вищу освіту в ЧНУ - більше дев'ятнадцяти тисяч. Який він, сучасний  університет, розповідає ректор ЧНУ імені Юрія Федьковича, академік Міжнародної термоелектричної академії, доктор фізико-математичних наук професор Степан Васильович МЕЛЬНИЧУК.

- Степане Васильовичу, ваш шлях починався саме з Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича. Які враження були, коли вперше його побачили?
- Знаєте, вперше я побачив університет, коли прийшов здавати вступні документи. Мене вразила величність споруди. До того бував у місті, але в цю його частину не заходив. Одного разу йду - бачу така велична споруда, вона вразила мене настільки, що пам'ятаю аж до сьогодні цю м ... Читати далі
Категорія: Статті студентів | Переглядів: 840 | Дата: 30.09.2010 | Коментарі (2)