Головна » 2010 » Травень » 30
 Учасники міжнародного проекту «Європа у валізі» 11 травня відвідали Чернівці та поділилися своїм досвідом з українськими студентами. До складу молодіжної команди "Буковина" проекту ввійшли випускники міжнародних програм з європейських студій, лідери проєвропейських організацій, журналісти, що цікавляться Україною та її європейським майбутнім. А саме: Ханна НОВІЦЬКА (Польща), Крістіана СЕЙФЕРТ (Німеччина), Ян ГЕБЕРТ (Польща), Владислав БЕРЕСТЕНКО (Україна), Маріелла ФАЛКЕНХАЙН (Німеччина) та Сергій ШТУКАРІН (Україна).

Єдиний учасник, що володів українською мовою Сергій Штукарін розповів про ідею та мету заходу: «Ідея цього проекту полягає в обговоренні концепції Європи та конкретних кроків, що кожна молода людина може робити, аби змінювати життя своєї громади на краще – відповідно до європейських цінностей та стандартів, а також користуючись можливостями, зокрема, в галузі освіти і науки, що відкриті для України.

Відповідно наша мета донести до молоді ідею та віру в те, що вона може власними зусиллями робити щось для наближення України до Європи. Проект триває вже 3 роки і саме ця програма розрахована на молодь. Власне досвід кожного учасника допомагає нам пояснювати як це бути європейцем і що Європа може дати Україні».

На зустрічі присутні дискутували з приводу демократії Польщі та України, говорили про свідомість нації та чинники для її розвитку. Чернівецькі студенти висловлювали ... Читати далі
Категорія: Новини студентського життя | Переглядів: 748 | Дата: 30.05.2010 | Коментарі (0)

Усім бажаючим роздали бокали шампанського…Так починалася святкова частина дня народження «Літературних вівторків». Вступне слово, по праву належало О.Хабичу, власнику закладу. Цитую: «25 травня – знаменний день у житті «Literature Cafe». Коли ми відкривали книгарню у 2002 році нам ніхто не вірив, що тут буде «літкафе». Але ми є! Коли ми у 2009 почали проводити «літературні вівторки», в наших намірах знову сумнівалися, але «вівторкам» вже рік!»

Може випадково, а може якраз вчасно до Чернівців приїхала поетеса зі Львова, яку довго чекали чернівчани – Маріанна Кіяновська. Як і годиться львів’янка привітала всіх присутніх і зауважила, що в Чернівцях побачила повагу до письменника, чим приємно вражена. Читала гостя свої поезії, поеми, відповідала на гострі запитання та привідкрила завісу над таємничим рукописом. Очевидно дух свята дещо роззброїв поетесу і вона розповіла про майбутню збірку «Вірші не для друку». Особливість збірки полягає в тому, що всі вірші авторка пише від руки і з пам’яті. «Двох однакових збірок просто не може бути. Переписуючи їх, я постійно додаю щось нове, щось викидаю». Таких авторських примірників буде лише сто і презентуватимуться вони на Львівському книжковому форумі.

Наприкінці вдячні буковинці подякували гучними оплесками Маріанні Кіяновській за чудові вірші і організаторам за свято. Тепер сумніватися у починаннях «літкафе» просто не можли ... Читати далі
Категорія: Статті на довільні теми | Переглядів: 685 | Дата: 30.05.2010 | Коментарі (0)